x
Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Lees meer

Solliciteren:
hoe maak je een goed CV en schrijf je een sterke motivatiebrief?

Of je nu solliciteert op je droombaan of een eerste stap in je carrière zet: een goed CV en een sterke motivatiebrief kunnen het verschil maken. Recruiters krijgen soms honderden sollicitaties binnen. Dus hoe zorg je ervoor dat jouw CV opvalt en je motivatiebrief indruk maakt? In deze blog geven we je praktische tips voor een sterk CV en een overtuigende motivatiebrief.


26-03-2025

Waarom heb je een goed CV nodig?

Je cv is vaak het eerste wat een recruiter of werkgever van je ziet. Een slordig, onduidelijk of onvolledig CV kan ertoe leiden dat je sollicitatie direct op de ‘afwijzen’-stapel belandt. Dit is waarom een goed cv zo belangrijk is:

Eerste indruk – Recruiters scannen vaak CV's binnen een paar seconden. Een overzichtelijk en professioneel CV wekt direct een goede indruk;

Relevante werkervaring – Laat zien welke banen, stages of vrijwilligerswerk je hebt gedaan en hoe dit aansluit op de functie;

Relevante opleidingsachtergrond – Opleidingen en cursussen kunnen laten zien dat je de juiste basis hebt voor de baan en dat je in staat bent om hard te werken omdat je je diploma behaald hebt;

Aantonen van vaardigheden – Recruiters zoeken naar specifieke skills. Benoem daarom duidelijk je vaardigheden en competenties;

Onderscheiden van anderen – Je cv is dé kans om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten.

 

Hoe zorg je dat jouw CV opvalt bij recruiters?

Houd je CV overzichtelijk – Gebruik duidelijke kopjes en bullet points;

Beperk je CV tot 1 à 2 pagina’s – Recruiters hebben geen tijd om een boekwerk door te nemen, dus houd het kort en bondig;

Vermijd jargon/vaktaal – Niet iedereen begrijpt specialistische termen. Houd het begrijpelijk en to-the-point;

Houd je CV actueel – Voeg altijd je nieuwste werkervaring of opleidingen toe, zo voorkom je verwarring tijdens een sollicitatiegesprek;

Laat je CV nalezen – Als je in je eentje een CV maakt komt deze maar voor 30% uit de verf. Een frisse blik helpt fouten te ontdekken, dus laat je CV doorlezen door een vriend(in) of familielid;

Gebruik een strak design – Tools zoals Canva of Word bieden mooie CV-templates waar je jouw CV laat opvallen. Zoek een template die bij je past en wat vertelt over wie jij bent.

 

Wat zet je wel en niet op je cv?

Een goed cv is overzichtelijk en bevat de juiste informatie. Maar wat moet er precies in?

1. Personalia

Je naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en e-mailadres zijn standaard. Een rijbewijs kan relevant zijn voor sommige functies.

2. Foto (optioneel)

Een foto is niet verplicht, maar kan wel een persoonlijk tintje geven aan je CV. Kies voor een professionele foto met een egale achtergrond, zonder filters en met een vriendelijke uitstraling.

3. Persoonlijk profiel

Dit is een korte introductie van 4 à 5 regels over wie je bent en wat je zoekt in een baan. Maak dit persoonlijk en krachtig zodat jouw persoonlijk echt naar voren komt.

4. Opleidingen

Vermeld je (gevolgde) opleidingen, inclusief minoren en afstudeerrichtingen. Zet de meest recente opleiding bovenaan en geef aan welke opleidingen je hebt afgerond.

5. Werkervaring

Hier benoem je je werkervaring, inclusief stages en vrijwilligerswerk. Noem de organisatie, je functie, de periode van de werkzaamheden en een korte beschrijving van je taken.

6. Talen

Welke talen beheers je? Geef aan op welk niveau je deze spreekt en schrijft.

7. Cursussen

Heb je extra cursussen/workshops gevolgd die relevant zijn voor de functie? Vermeld deze zeker op je CV!

8. Vaardigheden & competenties

Welke vaardigheden maken jou geschikt voor de baan? Denk aan soft skills (zoals samenwerken en communicatie) en hard skills (zoals kennis van een specifiek programma).

9. Interesses, hobby’s & sporten

Hobby’s kunnen een inkijkje geven in wie je bent. Benoem het ook als je sport. Vitaliteit staat hoog op de agenda van de meeste werknemers. Daarnaast kunnen interesses die relevant zijn voor de functie of die iets zeggen over jou als persoon goed zijn om te vermelden. Hierbij kun je denken aan creatieve hobbies als tekenen en schrijven die perfect passen bij een marketing/creatieve functie. Benoem het ook als je sport. Vitaliteit staat hoog op de agenda van de meeste werknemers.

10. Referenties (optioneel)

Referenties zijn niet verplicht, maar kunnen een recruiter extra vertrouwen geven in je vaardigheden. Vraag daarom, wanneer je je baan positief afrondt om een referentie van jouw leidinggevende.

 

 

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is jouw kans om uit te leggen waarom jij perfect bent voor de functie. Maar hoe schrijf je een motivatiebrief die opvalt? Volg deze structuur:

1. Adressering en aanhef

Als je de naam van de contactpersoon weet, gebruik die dan. Schrijf: "Geachte [voornaam] [achternaam]". Weet je de naam van de contactpersoon? Dan kun je "Geachte lezer" gebruiken als alternatief.

2. Sterke introductie

Begin niet met “Hierbij solliciteer ik naar…” maar kies een pakkende openingszin. Bijvoorbeeld een persoonlijke anekdote of een vraag: "Sinds ik als kind mijn eerste computer uit elkaar haalde, wist ik dat ik iets met IT wilde doen. Daarom sprak deze vacature mij direct aan!"

3. Wat spreekt je aan in deze baan?

Leg uit waarom deze functie je aanspreekt. Wat trekt je aan in de taken, het bedrijf of de branche?

4. Waarom ben jij de geschikte kandidaat?

Koppel jouw vaardigheden, ervaring en competenties aan de vacature. Gebruik concrete voorbeelden.

5. Waarom past de organisatie bij jou?

Laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf. Wat vind je interessant aan hun missie of werkwijze?

6. Kwetsbaarheid (optioneel)

Heb je een fysieke beperking of andere factor waarmee rekening gehouden moet worden? Je kunt ervoor kiezen dit kort te benoemen. Tip: lees ons artikel hierover.

7. Afsluiting

Sluit enthousiast af en geef aan dat je graag je motivatie toelicht in een gesprek.

Wat is de ideale lengte van een motivatiebrief?

Een goede motivatiebrief is niet langer dan één A4. Kort en krachtig werkt beter dan een lange lap tekst. Tip: vind je het moeilijk om je brief in te korten? Laat een ander je brief doorlezen en feedback geven.

 

Tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief

Maak een match tussen jou en de vacature – Benoem werkervaring en kwaliteiten die écht relevant zijn;

Kopieer je CV niet in je brief – Licht je ervaring toe, maar schrijf geen samenvatting van je CV.

Laat je brief nalezen – Een frisse blik helpt je fouten en verbeterpunten te zien en eventueel je brief in te korten waar nodig.

 

Hulp nodig?
Volg onze workshop CV & motivatiebrief maken!

Vind je het lastig om een sterk CV op te stellen of een goede motivatiebrief te schrijven? Tijdens onze workshop CV & motivatiebrief maken helpen we je stap voor stap met het opstellen van een overtuigende sollicitatie. Je krijgt praktische tips die je direct kunt toepassen en helpen je om de perfecte CV en motivatiebrief te schrijven.

Meld je aan

Solliciteren: hoe maak je een goed CV en schrijf je een sterke motivatiebrief?

Of je nu solliciteert op je droombaan of een eerste stap in je carrière zet: een goed CV en een sterke motivatiebrief kunnen het verschil maken. In deze blog geven we je praktische tips voor een sterk CV en een overtuigende motivatiebrief.

Smalltalk: de kunst van koetjes en kalfjes (zonder ongemakkelijke stiltes)

Voor de een is smalltalk een tweede natuur, voor de ander voelt het als een ongemakkelijk verplicht nummertje. Maar of je nu op een netwerkborrel bent, een nieuwe collega ontmoet of gewoon gezellig wilt kletsen op een verjaardag: sociale interactie is overal. En het goede nieuws? Iedereen kan beter worden in smalltalk!

Timemanagement:van tijd tekort naar tijdswinst

Ken je dat gevoel? De dag is voorbij gevlogen, maar je to-do-lijstje is nauwelijks geslonken. Deadlines stapelen zich op, je inbox ontploft en ergens in de chaos probeer je ook nog tijd vrij te maken voor jezelf. Goed nieuws: timemanagement is te leren!

Assertiviteit: hoe je opkomt voor jezelf zonder schuldgevoel

Ken je dat gevoel? Je zegt "ja" terwijl je eigenlijk "nee" bedoelt. Of je slikt je mening in, omdat je bang bent voor kritiek. Je bent niet de enige! In deze blog duiken we in de kunst van zelfverzekerd communiceren, grenzen aangeven, en omgaan met kritiek en feedback.

Communiceren over je kwetsbaarheid hoe doe je dat?

Hoe leer je, helder, krachtig en met zelfvertrouwen communiceren over je kwetsbaarheid en je talenten? Hoe kom je te weten waar je uitdagingen, maar ook je mogelijkheden en talenten liggen? Daar kunnen de zes dimensies van de Positieve Gezondheid je bij helpen. In plaats van je te richten op valkuilen en beperkingen, kijkt de zienswijze van Positieve Gezondheid juist naar veerkracht, mogelijkheden en persoonlijke groei. Daarnaast bieden de aspecten van Positieve Gezondheid inzicht in hoe je kunt leren communiceren over je kwetsbaarheid, je eventuele beperkingen, maar ook je vaardigheden en unieke talenten.