x
Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Lees meer

Communiceren over je kwetsbaarheid
hoe doe je dat?

Hoe leer je, helder, krachtig en met zelfvertrouwen communiceren over je kwetsbaarheid en je talenten? Hoe kom je te weten waar je uitdagingen, maar ook je mogelijkheden en talenten liggen?


26-03-2025

Inzicht verkrijgen in je kwetsbaarheid en hierover leren communiceren kun je indelen in de volgende zes dimensies van Positieve Gezondheid: 

  1. Lichaamsfuncties;
  2. Mentaal welbevinden;
  3. Zingeving;
  4. Kwaliteit van leven;
  5. Meedoen;
  6. Dagelijks functioneren.

Wat betekent dit voor jou?

Deze zes gebieden helpen je om te onderzoeken welke aspecten van je leven worden beïnvloed door jouw kwetsbaarheid. Misschien merk je dat je mentale gezondheid en lichamelijke functies beïnvloed worden door je kwetsbaarheid, maar dat je gevoel van ‘meedoen’ onaangetast blijft. Dat soort inzichten kunnen waardevol zijn, bijvoorbeeld in hoe je communiceert over je kwetsbaarheid naar vrienden, familie of je collega’s en in een sollicitatiegesprek of in een gesprek met je decaan.

Ook kun je nadenken over de vraag: “Wat zou er veranderen als ik open ben over mijn kwetsbaarheid?” Zou het je mentale of lichamelijke welzijn kunnen verbeteren? Zou het invloed hebben op je kwaliteit van leven?

We nemen je mee langs de zes dimensies van Positieve Gezondheid en hoe je ze kunt inzetten om inzicht te krijgen in jezelf en om sterk en zelfbewust te communiceren over je kwetsbaarheid en je beperkingen, maar natuurlijk ook over je vaardigheden en talenten. 

Lichaamsfuncties: kracht in beperking

Een lichamelijke beperking betekent niet automatisch dat je minder kunt. Sterker nog, vaak ontwikkelen mensen juist unieke sterke kanten. Iemand die blind is, heeft bijvoorbeeld vaak een sterk ontwikkeld gehoor en gevoel voor ruimte. Door deze kracht te benoemen, draai je de focus om: van beperking naar vaardigheid.

Mentaal Welbevinden: groei door ervaring

Hoe beïnvloedt jouw kwetsbaarheid je mentale welzijn? Natuurlijk mogen de uitdagingen benoemd worden, maar probeer ook te kijken naar wat het je heeft gebracht. Iemand met autisme kan bijvoorbeeld worstelen met veranderingen, maar door de diagnose en zelfinzicht groeit vaak de zelfacceptatie en veerkracht.

Zingeving: een nieuwe blik op de wereld

Sommige mensen ontdekken door hun kwetsbaarheid een diepere betekenis in hun leven. Denk aan iemand met ADHD, die door zijn of haar brede interesse veel voldoening haalt uit het ontdekken van nieuwe dingen en hierdoor creatieve oplossingen en unieke ideeën bedenkt. Erachter komen waar juist de kracht van je beperking ligt, kan bijdragen aan een positief zelfbeeld, aan wat voor jou belangrijk is in het leven en kan je hoop bieden voor de toekomst.

 

Kwaliteit van leven: de voor- en nadelen van openheid

Een belangrijke vraag om te stellen is: “Draagt openheid over mijn kwetsbaarheid bij aan mijn kwaliteit van leven, of juist niet?” Door te reflecteren op deze vraag, ontdek je wat voor jou werkt. Misschien geeft openheid rust en meer begrip in je omgeving, of misschien ervaar je juist dat sommige gesprekken te veel energie kosten en je weinig positiefs opleveren. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om in bepaalde situaties juist niet te praten over je kwetsbaarheid. 

Meedoen: sociale interactie als kracht

Hoe beïnvloedt jouw kwetsbaarheid jouw sociale leven? Misschien ben je actief in een supportgroep en heb je hierdoor nieuwe mensen ontmoet. Denk bijvoorbeeld aan autisme-praatgroepen waarin ervaringen worden gedeeld en sociale vaardigheden worden ontwikkeld. Dit soort interacties kunnen laten zien dat meedoen op jouw eigen manier mogelijk is en dat het aangaan van contact met lotgenoten je kan helpen bij het ontdekken van je mogelijkheden. Daarnaast kun je door het gesprek aan te gaan met lotgenoten leren hoe anderen met hun kwetsbaarheid omgaan.

Dagelijks functioneren: jouw kwetsbaarheid en sterktes in de praktijk

Op de werkvloer en in sollicitaties is dit een belangrijke dimensie. Hoe ga je om met je kwetsbaarheid in een professionele setting? Welke taken zijn lastiger om uit te voeren door je kwetsbaarheid? Maar ook: welke vaardigheden heb je juist hierdoor ontwikkeld? Wees feitelijk, kort en krachtig in je communicatie en vertel welke groei je hebt doorgemaakt en waar je kwaliteiten liggen. Dit laat werkgevers zien dat jij niet alleen uitdagingen, maar vooral talenten en mogelijkheden met je meebrengt.

Jij hebt de regie

Helder en duidelijk communiceren over zowel je kwetsbaarheid als je talenten kan bijdragen aan je welzijn en zelfvertrouwen. De zes dimensies van Positieve Gezondheid bieden je praktische handvatten om te bepalen hoe je jouw verhaal vertelt, waar je open over wilt zijn en hoe je jouw krachten kunt benutten. Je hoeft niet alles te vertellen. Het is oké om af te wegen wat je wel en niet deelt. Openheid is krachtig, maar alleen als jij je er goed bij voelt. Zowel in je sociale leven, als op de werkvloer.

 

Meedoen met de workshop:
Praten over je kwetsbaarheid

Wil jij leren hoe je open en duidelijk kunt communiceren over je kwetsbaarheid, zonder jezelf te verliezen? Wil je weten hoe je je grenzen kunt aangeven? SWOM organiseert een workshop waarin we je leren hoe je helder kunt communiceren over je kwetsbaarheid. Meld je aan en ontdek hoe jij jouw verhaal met overtuiging en zelfvertrouwen kunt delen!

Meld je aan

Solliciteren: hoe maak je een goed CV en schrijf je een sterke motivatiebrief?

Of je nu solliciteert op je droombaan of een eerste stap in je carrière zet: een goed CV en een sterke motivatiebrief kunnen het verschil maken. In deze blog geven we je praktische tips voor een sterk CV en een overtuigende motivatiebrief.

Smalltalk: de kunst van koetjes en kalfjes (zonder ongemakkelijke stiltes)

Voor de een is smalltalk een tweede natuur, voor de ander voelt het als een ongemakkelijk verplicht nummertje. Maar of je nu op een netwerkborrel bent, een nieuwe collega ontmoet of gewoon gezellig wilt kletsen op een verjaardag: sociale interactie is overal. En het goede nieuws? Iedereen kan beter worden in smalltalk!

Timemanagement:van tijd tekort naar tijdswinst

Ken je dat gevoel? De dag is voorbij gevlogen, maar je to-do-lijstje is nauwelijks geslonken. Deadlines stapelen zich op, je inbox ontploft en ergens in de chaos probeer je ook nog tijd vrij te maken voor jezelf. Goed nieuws: timemanagement is te leren!

Assertiviteit: hoe je opkomt voor jezelf zonder schuldgevoel

Ken je dat gevoel? Je zegt "ja" terwijl je eigenlijk "nee" bedoelt. Of je slikt je mening in, omdat je bang bent voor kritiek. Je bent niet de enige! In deze blog duiken we in de kunst van zelfverzekerd communiceren, grenzen aangeven, en omgaan met kritiek en feedback.

Communiceren over je kwetsbaarheid hoe doe je dat?

Hoe leer je, helder, krachtig en met zelfvertrouwen communiceren over je kwetsbaarheid en je talenten? Hoe kom je te weten waar je uitdagingen, maar ook je mogelijkheden en talenten liggen? Daar kunnen de zes dimensies van de Positieve Gezondheid je bij helpen. In plaats van je te richten op valkuilen en beperkingen, kijkt de zienswijze van Positieve Gezondheid juist naar veerkracht, mogelijkheden en persoonlijke groei. Daarnaast bieden de aspecten van Positieve Gezondheid inzicht in hoe je kunt leren communiceren over je kwetsbaarheid, je eventuele beperkingen, maar ook je vaardigheden en unieke talenten.